Badania dr John Ruiz wykazały, że substancje zawarte w Grzybach Reishi (Ganoderma Lucidum) i suplementach z nich wytwarzanych, mają pozytywny wpływ na gospodarkę i poziom cholesterolu w ludzkim organizmie. Trójterpeny, zawarte w Ganodermie zostały opisana jako składniki hipocholesterolemiczne, ponieważ hamują wchłanianie i syntezę cholesterolu, a w efekcie obniżają poziom cholesterolu.

A. Berger w swoich badaniach pokazuje, że Lakownica Lśniąca (Grzyb Reishi) ma wielki potencjał w kwestii zmniejszania poziomu „złego” cholesterolu LDL poprzez różne mechanizmy oddziaływania na ludzki organizm. We wnioskach badań przewiduje on, że prawdopodobnie już niebawem na rynku pojawią się nowe pokarmy i leki zawierające substancje pochodzące z Grzyba Reishi.

Dr. J.L. Ríos Cañavate z Departamentu Farmakologii w Walencji ujawnia, że trójterpeny i ich utlenione pochodne występujące w Lakownicy Lśniącej mają właściwości obniżające poziom cholesterolu poprzez hamowanie syntezy i absorbcji cholesterolu LDL. Procesy te są inicjowane przez związki kwasowe, zawierające trójterpeny. Ich obecność blokuje enzymy oraz koenzymy odpowiedzialne za produkcję oraz odkładanie się cholesterolu w ludzkim organizmie.

Powyższe badania ukazują, że Ganoderma posiada istotne właściwości obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Działa w tej kwestii dwutorowo - poprzez mechanizmy hamujące syntezę cholesterolu w organizmie, a także zmniejszając jego wchłanianie i odkładanie się. Z powodu bardzo wyraźnych zalet w kwestii walki z zawyżonym poziomem cholesterolu przez ludzi, już teraz opracowywane są leki oraz produkty spożywcze, zawierające w swoim składzie Grzyba Reishi.