Jedną z właściwości Grzyba Reishi (Ganoderma Lucidum, Lakownica Lśniąca) jest jego wpływ na obniżanie ciśnienia krwi. Badania dowiodły pozytywnego wpływu Reishi w leczeniu nadciśnienia tętniczego.

Badania dr Juan Ruiz wskazują, że spożywanie Ganodermy pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi. Mechanizm działania Grzyba Reishi polega na hamowaniu enzymów przekształcających angiotensynę (ACE), która jest jednym z najsilniejszych regulatorów ciśnienia krwi. Przekształcona angiotensyna wywołuje silny skurcz mięśniówki drobnych naczyń krwionośnych i znacząco podnosi ciśnienie tętnicze krwi, tym samym zwiększając częstotliwość pracy serca. Osłabienie procesu jej przekształcania za pomocą Grzyba Reishi powoduje więc obniżenie ciśnienia krwi, a w następstwie poprawę stanu układu krwionośnego.

Ponadto utlenione pochodne triterpenowe zawarte w Lakownicy Lśniącej mają właściwości obniżające poziom cholesterolu, ponieważ wspomagają transport tłuszczów do wątroby, rozkład kwasów tłuszczowych w wątrobie oraz przyspieszają przemianę „złego” cholesterolu LDL na „dobry” cholesterol HDL.